Het geven (en krijgen!) van cadeaus is een gebruik dat duizenden jaren terug gaat. Niet zo vreemd dus dat er ook flink wat uitdrukkingen en spreekwoorden zijn ontstaan rondom deze traditie. Wij hebben de beste en leukste voor je op een rij gezet, zowel uit Nederland als daarbuiten.

1. Een gegeven paard niet in de bek kijken

Misschien wel het bekendste spreekwoord dat met cadeaus te maken heeft. Het betekent dat je niet mag klagen over de kwaliteit van iets dat je gratis krijgt. Wij zijn het er helemaal mee eens, beter is het om te voorkomen dat je slechte cadeaus krijgt! Hoe? Door een verlanglijstje te maken en daar alleen maar op te zetten wat je echt wilt natuurlijk 😉

2. Het leven is een geschenk, maar je krijgt het niet cadeau

Dacht je dat een geschenk hetzelfde was als een cadeau? Dat blijkt voor dit spreekwoord niet te gelden. Hier wordt bedoeld dat het leven mooi is, maar je moet er wel voor werken. Dat een geschenk niet altijd mooi is hebben we juist bij spreekwoord 1 gezien, maar we zullen niet al te streng zijn.

3. Skitte in ’n kedootsy

Dit spreekwoord uit het Bildts (een streektaal in Friesland) betekent “iemand blijmaken met niets”. De letterlijke vertaling konden we niet vinden, maar als je het hardop leest wordt het snel duidelijk 💩🎁

4. Iemand de handen zalven

Dit betekent dat je iemand een cadeau geeft in de hoop dat je daar later een gunst voor terug krijgt. Van dat soort cadeaus houden we niet bij Wammes, dus we gaan snel door met de volgende!

5. Beware of Greeks bearing gifts

Wij hebben natuurlijk niks tegen Grieken, zeker niet als ze cadeaus geven! Dit spreekwoord verwijst naar het paard van Troje, een geschenk dat de Grieken aan de stad Troje gaven om de stad binnen te dringen. Dit spreekwoord kan dus uitgelegd worden als “vertrouw geen cadeaus die je van je vijanden krijgt”.

6. A white elephant

Een witte olifant verwijst naar een bezit dat zulke hoge onderhoudskosten heeft dat het de eigenaar ruïneert. Het verhaal gaat dat de Thaise koning een witte olifant cadeau gaf aan een onderdaan waar hij ontevreden mee was. De ontvanger kon een cadeau van de koning natuurlijk niet weigeren en was vervolgens handen vol geld kwijt aan het onderhouden van deze olifant!