Een cadeau is heel persoonlijk, zeker als je iemand goed kent. Het is vaak moeilijk om een goed en passend cadeau te vinden dat leuk is om te geven én om te krijgen. Natuurlijk helpt Wammes je met de cadeauzoeker aan inspiratie! Toch is het goed om deze tips in je achterhoofd te houden.

Heeft de ontvanger een verlanglijstje?

Ja? Koop dan bij voorkeur iets van het lijstje. Je weet dan zeker dat de ontvanger er blij mee is, hij of zij heeft het immers zelf op het verlanglijstje gezet! Vind je het niet leuk om iets te geven van een verlanglijstje? Bedenk dan dat je de ontvanger een plezier wilt doen en dat een cadeau dat goed ontvangen wordt ook jou als gever een goed gevoel zal geven.

Is er geen verlanglijstje? Lees dan verder voor de do’s en don’ts rondom cadeaus!

Uiteraard kun je ook bij Wammes een verlanglijstje maken.

De 6 veelgemaakte fouten rondom cadeaus

Uit onderzoek blijkt dat deze 6 fouten vaak gemaakt worden bij het geven van cadeaus. De oorzaak hiervan is dat er een verschillend verwachtingspatroon is bij de gever en de ontvanger.

Fout 1: Een cadeau moet leuk zijn

Het blijkt dat gevers vaak een leuk en mooi cadeau willen geven, terwijl ontvangers veel meer waarde hechten aan de bruikbaarheid van een cadeau. Als gever hoop je dat de ontvanger een “wow moment” heeft bij het openmaken van het cadeau. In andere woorden, als gever denk je vooral over het moment van geven, daarna is het cadeaumoment voor jou immers voorbij. Voor de ontvanger begint het dan pas!

Fout 2: Een cadeau moet direct bruikbaar zijn

Als je een cadeau geeft wil je vaak het dat het direct gebruikt kan worden door de ontvanger. Daar is niks mis mee, maar het moet niet ten koste gaan van de kwaliteit van het cadeau. Koop je een grote bos bloemen die nog in de knop zit, of voor hetzelfde geld een kleinere bos die al in bloei is? De ontvanger zal zeker meer plezier hebben van het eerste!

Fout 3: Een cadeau moet tastbaar zijn

Uit onderzoek van Washington University blijkt dat gevers geneigd zijn iets tastbaars te geven, terwijl een ervaring vaak voor meer plezier zorgt bij de ontvanger. Een cadeaubon geven die op later moment ingewisseld kan worden geeft misschien minder voldoening op het moment van geven, de ontvanger zal er zeker blij mee zijn!

Vind je het moeilijk om een leuke ervaring te vinden? De cadeauzoeker van Wammes geeft zowel producten als ervaringen!

Fout 4: Een cadeau moet een verrassing zijn

Nee dus! Zeker als de ontvanger een verlanglijstje had aangemaakt kun je je daar maar beter aan houden. Uit onderzoek van Harvard University blijkt dat ontvangers meer waardering hebben voor cadeaus waar ze om gevraagd hadden.

Fout 5: Een cadeau moet duur zijn

Het blijkt dat de ontvanger van een cadeau helemaal niet perse onder de indruk is van een heel duur cadeau. Als gever denk je wellicht dat de ontvanger een duur cadeau meer zal waarderen, maar er is geen direct verband tussen de prijs en waardering voor een cadeau.

Fout 6: Een cadeau moet een weerspiegeling zijn van de ontvanger

Geef je iemand waarvan je weet dat die graag dingen koopt bij een specifieke winkel, een cadeaubon voor die winkel? Of misschien toch een algemene cadeaubon die de ontvanger bijna overal kan verzilveren? Hoewel een ontvanger van de specifieke cadeaubon wellicht in eerste instantie meer onder de indruk is, zal hij of zij later meer plezier hebben van een algemene cadeaubon.

In het algemeen geldt: koop geen cadeau waarvan je denkt dat het een weerspiegeling is van de ontvanger als dat ten koste gaat van iets anders (in dit voorbeeld gaat dit ten koste van de bruikbaarheid van de cadeaubon).

Ok, nu weten we wat je niet moet doen. Dan nu de tips voor een goed cadeau

Vooropgesteld dat het je doel is om met het cadeau vooral de ontvanger een plezier te doen, volg deze tips en je zit altijd goed!

Tip 1: Volg het verlanglijstje (als dat er is)

Tip 2: Bedenk wat de bruikbaarheid is van een cadeau ná het moment van geven. Als jij weer naar huis bent begint het gebruik van het cadeau pas bij de ontvanger!

Tip 3: Kies liever iets algemeners dan iets specifieks. Hiermee vergroot je het praktisch nut en de bruikbaarheid voor de ontvanger.

Tip 4: Kijk ook eens naar een ervaring! Aansluitend bij tip 3; kijk eens naar cadeaubonnen waarmee de ontvanger zelf de ervaring kan invullen.

Tip 5: Geef geen dure cadeaus omdat je graag iets wilt geven dat duur is.

Kom je er nog steeds niet uit?

Op zoek naar persoonlijke cadeau tips? Gebruik de cadeauzoeker van Wammes.