Hoe komt het nu dat sokken en overhemden cadeau worden gegeven voor Vaderdag? Om dat te begrijpen moeten we even de geschiedenis van Vaderdag in duiken.

/_nuxt/img/the-creative-exchange-mIpZ452L6Zs-unsplash.a83cdbe.jpg

Het ontstaan van Vaderdag

Net als Moederdag is de moderne Vaderdag begonnen in de Verenigde Staten. In 1910 werd voor de eerste keer Vaderdag op kleine schaal gevierd 1910 op initiatief van Sonora Smart Dodd. Zij was geïnspireerd geraakt door het Moederdag initiatief van Anna Jarvis. De vader van Dodd was een alleenstaande vader met 6 kinderen. Zij wilde vaders eren net als dat met moeders gebeurde. Haar oorspronkelijke plan was om Vaderdag te vieren op de verjaardag van haar vader, 5 juni. Het bleek echter te kort dag om alles te organiseren en uiteindelijk werd de 3e zondag van juni gekozen. President Woodrow Wilson probeerde er omstreeks 1916 een officiële feestdag van te maken, maar het Amerikaanse Congres was het hier niet mee eens. Uit angst voor commercialisering...

Na een pauze in de jaren 20 begon Dodd in de jaren 30 Vaderdag weer te promoten. Ze kreeg eind jaren 30 steun uit commerciële hoek van het ‘Father's Day Council’, opgericht door de gezamenlijke New Yorkse herenmode retailers. Het doel was natuurlijk de commerciële promotie van Vaderdag. Alhoewel er wel weerstand was tegen het commerciële karakter, bleek de aanhoudende stroom van reclames rondom Vaderdag toch succesvol. Toch duurde het tot 1972 voordat Vaderdag een officiële feestdag werd in de Verenigde Staten.

Vaderdag in Nederland

Vaderdag werd voor het eerst gevierd in Nederland in oktober 1937. Er was toen nog geen sprake van het geven cadeaus. Vaders werden er juist even goed aan herinnerd om een goede vader te zijn en dat hij het opvoeden niet alleen aan moeders moest overlaten. Niet bepaald een feestdag dus… Dat veranderde gaandeweg. Ondernemers wilde, net als met Moederdag, toch een graantje meepikken en de Nederlander zo ver krijgen dat er cadeaus gekocht werden. Alleen bleek Vaderdag erg dicht op dierendag te zitten en in 1948 is het op verzoek van de Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten werd Vaderdag verplaatst naar de 3e zondag in juni. Wat gaf men toen? Het zal je niet verbazen, gezien de bemoeienis van de Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten, dat er toen vooral reclame werd gemaakt voor kleding. Vandaar dat we sokken geven met Vaderdag. Net als dat we bloemen geven met Moederdag, dat werd namelijk gepromoot door de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde.

Toch iets anders geven dan sokken?

Dus voor Vaderdag geldt, net als voor Moederdag, dat het vanuit idealisme is begonnen, maar door commercie groot is gemaakt. Kleding bij vaders, bloemen bij moeders. Dat zijn natuurlijk een prima cadeaus, maar wil je toch iets verrassenders, probeer dan onze cadeauzoeker.