Moederdag is traditiegetrouw een dag wanneer moeders even bij kunnen komen. Even geen zorgen en geen taken. Lekker de dag beginnen met ontbijt op bed. Door de kinderen gemaakt, eventueel met hulp van vader. Een mooie tekening, chocolade, een dagje wellness of een bloemetje maakt het wel compleet. Een cadeautje hoort er inmiddels vaak wel bij. Maar hoe komt het dat we op Moederdag cadeautjes geven? Is Moederdag net als Kerst, als echte feestdag steeds commerciëler geworden?

/_nuxt/img/elena-koycheva-faqm2syfUIE-unsplash.0e1de7f.jpg

Een Amerikaans feestje?

Voor het antwoord moeten we, het zal je niet verbazen, op zoek in Amerika. Immers, wie kent de gelikte Kerstreclames van Coca-Cola niet? Moederdag is dan ook bedacht in de Verenigde Staten. Maar in tegenstelling tot wat je tegenwoordig misschien zou verwachten, is Moederdag niet bedacht om meer te verkopen. Moederdag is begin 20ste eeuw bedacht door Anna Jarvis. In eerste instantie om haar moeder te herdenken, die in de Amerikaanse burgeroorlog, andere moeders hielp met medicijnen en voedsel. Dit idee sloeg aan en uiteindelijk verklaarde de Amerikaanse president Woodrow Wilson Moederdag in 1914 tot een nationale feestdag. Waarbij de viering elke tweede zondag in mei zou plaatsvinden.

De komst van Moederdag in Nederland

Moederdag is dus begonnen vanuit idealisme. Hoe is het dan gebruikelijk geworden om cadeautjes te geven en hoe is Moederdag in Nederland terecht gekomen? Dit ging hand in hand. De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde haalde in 1925 het concept naar Nederland. Juist ja… om meer bloemen te verkopen. En dat is gelukt, want bloemen worden heel vaak cadeau gegeven met Moederdag. Dit voorbeeld werd al snel gevolgd door de banketbakkers vereniging die speciale Moederdagtaarten bedacht. En zo was het moderne Moederdag in Nederland beland.

Wat geef jij jouw moeder met Moederdag?

Bloemen en taart is natuurlijk altijd leuk, maar wat is tegenwoordig een origineel cadeau? En wat geef je dan jouw moeder cadeau? Allereerst natuurlijk een knuffel! En als je nog iets extra wilt geven, dan kunnen de Lui van Wammes je zeker verder helpen. Kijk snel op onze speciale Moederdagpagina of probeer onze cadeauzoeker!